Prima pagina · Administrativ Bisericesc · Anunţuri · Diverse · Fotografii · Contact24 Septembrie 2018
Calendar
Protopopiat
Noutăţi-Ştiri
Activitate
Recomandări
DREPT LA REPLICĂ - Redeşteptarea 15 -21 octombrie 2009
Anunţuri „Conflict între Primărie şi Protopopiatul din Lugoj” (Redeşteptarea – 15-21 octombrie 2009) -
Drept la replică

Urmare articolului apărut în săptămânalul „Redeşteptarea” din 15 – 21 octombrie 2009, sub titlul „Conflict între Primărie şi Protopopiatul din Lugoj”, semnat de doamna Roxana Ivăniş, am fost încredinţat de către Consiliul parohial al parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj să fac unele precizări. Ni s-a refuzat în mod nejustificat de către redacţia săptămânalului mai sus amintit, publicarea dreptului la replică. Considerând că este un drept al parohiei de a-şi arăta punctul de vedere, ne vedem obligaţi să publicăm opinia noastră folosindu-ne de propriile mijloace de informare.

1. Constatăm cu regret că articolul s-a scris doar pe baza unor scurte informaţii telefonice, fără o cercetare prealabilă la faţa locului. Personal am fost contactat telefonic de către semnatara articolului, luni 12 octombrie a.c., cu câteva minute înainte de ora 10:00, oră la care trebuia să intru în şedinţa lunară cu preoţii protopopiatului Lugoj, timpul fiind limitat pentru o conversaţie de durată şi lămuritoare;

2. Folosirea substantivului „conflict” în titlul articolului, este improprie, întrucât nu s-a certat nimeni, nu a existat vreo discuţie aprinsă sau violentă. Primăria a solicitat închirierea spaţiului respectiv, iar Conducerea parohiei prin organele ei, a arătat lămurit faptul că spaţiul este închiriat şi nu poate rezilia contractul. Speculaţiile care s-au făcut şi se fac în legătură cu rezilierea contractului nu pot fi acceptate pentru moment de către Conducerea parohiei, întrucât nu dorim ca o componentă a unei instituţii cu cea mai mare credibilitate (Biserica), să ajungă în instanţă pentru că nu-şi respectă angajamentele;

3. Dacă semnatara articolului ar fi luat legătura cu noi, nu telefonic, ci faţă către faţă, nu ar fi făcut confuzia nepermisă între componentele Bisericii: Protopopiat şi Parohie. Imobilul este al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Lugoj şi nu are nicio legătură cu Protopopiatul Lugoj.

4. Nu dorim să credem că articolul este scris la comandă, aşa cum nici nu dorim să credem, din declaraţia finală a domnului primar, că sprijinul financiar acordat parohiei noastre în anul 2009 a fost un „dar” (cadou) pentru anumite concesii. Să nu fie aşa!

Biserica Ortodoxă Română are un Statut pentru organizare şi funcţionare, pe care datori suntem să-l respectăm cu toţii. Articolul 3, aliniatul 2, stipulează următoarele: >„Biserica Ortodoxă Română se administrează în mod autonom prin organisme proprii reprezentative constituite din clerici şi mireni, potrivit Sfintelor Canoane, dispoziţiilor prezentului Statut şi altor dispoziţii ale autorităţii bisericeşti componente”.

Suntem deschişi către orice instituţie de Stat sau privată pentru colaborare şi sprijin reciproc, dar nu putem accepta niciodată presiuni, manipulări (de tip mass-media) sau alte intervenţii, care să aducă prejudicii materiale, dar mai ales morale Bisericii.

Conducătorul oficiului parohial al parohiei "Adormirea Maicii Domnului" - Lugoj
Protopop, Ioan Cerbu