Prima pagina · Administrativ Bisericesc · Anunţuri · Diverse · Fotografii · Contact17 Octombrie 2018
Calendar
Protopopiat
Noutăţi-Ştiri
Activitate
Recomandări
Simpozion omagial - 1 decembrie 1918
CulturalÎn după-amiaza zilei de joi, 29 noiembrie 2007, în foaierul Teatrului Municipal „Traian Grozavescu” din Lugoj, a avut loc Simpozionul omagial cu tema „Unirea, naţiunea a făcut-o”. În cadrul acestui simpozion au avut loc luări de cuvânt pe anumite teme, care au stat la baza formării României Mari.

Organizatorii simpozionului au fost:
Societatea de Ştiinţe Istorice din România- filiala Lugoj;
Protopopiatul Ortodox Român din Lugoj;
Casa de Cultură a Municipiului Lugoj.


Programul a cuprins:

· Cuvântul de deschidere al P.On. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, în care s-a prezentat succint şi rezumativ ideile şi motivele care au stat la baza formării statului unitar român „eveniment fundamental din istoria românilor”.

· Cuvântul domnului profesor Marcel Drăgan în care s-a scos în evidenţă „semnificaţia istorică a Zilei de 1 Decembrie 1918 şi contribuţiile lugojene la Marea Unire din 1918”. Aici au fost enumerate personalităţile din Lugoj care au contribuit prin activitatea lor la Marea Unire : Ion Vidu, Dr. Gheorghe Popovici, protopopul Lugojului, Traian Grozavescu, Casian Munteanu ş.a.

· A urmat apoi prelegerea domnului col. (r) Lucreţiu Epure, care într-un spirit captiv a arătat în ce anume a constat „dezastrul economic suferit de ţara noastră în urma Războiului din 1916-1918.”

· Apogeul simpozionului a constat în prelegerea domnului profesor emerit Dan Popescu, care a scos în evidenţă aspecte „din lupta emigraţiei române pentru desăvârşirea unităţii statale a românilor”

După încheiere, în sala mare a Teatrului Municipal, a avut loc un spectacol folcloric susţinut de membri Ansamblului Folcloric „Ana Lugojana”, dat în cinstea zilei de 1 Decembrie.