Prima pagina · Administrativ Bisericesc · Anunţuri · Diverse · Fotografii · Contact17 Octombrie 2018
Calendar
Protopopiat
Noutăţi-Ştiri
Activitate
Recomandări
Sărbătoarea Hanukka
CulturalDuminică, 9 decembrie 2007, ora 10:00, P.On. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului a participat la manifestările prilejuite cu ocazia sărbătorii evreieşti Hanukka sau Sărbătoarea Luminilor, din Lugoj. Evenimentul a avut loc mai întâi la sinagoga evreiască apoi s-a continuat în sala mică a restaurantului Dacia, unde s-au ţinut prelegeri de către reprezentanţi ai cultului mozaic.

Ca invitaţi speciali au participat, marele rabin al României Menchem Hacohen şi Iosif Adler, cantor în Bucureşti. Din Lugoj, au luat parte la eveniment, domnul primar Marius Martinescu şi pastorul reformat Fazakas Csaba.

Câteva cuvinte despre sărbătoarea Hanukka. Pe lângă denumirea de „sărbătoarea luminii” se mai numeşte şi „ziua înnoirii Templului”. Despre ea se aminteşte prima dată în cartea Macabei, capitolul 4, versetele 36-59. A fost instituită în amintirea curăţirii templului şi a înălţării unui nou altar, după ce Antiahus Epifanas profanase Templul sfânt. Această sărbătoare a început să se ţină din anul 164 ziua 25 Kiselef. Ea se mai numea şi sărbătoarea luminilor deoarece timp de 8 zile se aprindeau lumini în faţa fiecărei case, amintind de aprinderea din nou a candelabrului în Templul cel nou.