Prima pagina · Administrativ Bisericesc · Anunţuri · Diverse · Fotografii · Contact17 Octombrie 2018
Calendar
Protopopiat
Noutăţi-Ştiri
Activitate
Recomandări
Parohia Căpăt
Biserica "Adormirea Maicii Domnului" 1920, 81 familii cu 255 credincioşi,
preotPr. Pavel Popa

Biserica monument istoric

Prima atestare documentară a parohiei Căpăt datează din anul 1447.
Pe o inscripţie care se află pe uşa bisericii este menţionat secolul XVI ca fiind timp de datare a bisericii din lemn. În unele scrieri biserica datează din secolul XVIII. Primul preot menţionat apare în anul 1779 în persoana lui Gavrilă Popoviciu. Tot în acest an avem informaţie că s-a sfinţit un antimis de episcopul Timişoarei, Moise Putnic.

În 12 septembrie o furtună puternică a doborât turnul distrugând şi acoperişul bisericii. În anul 1932 s-au efectuat lucrări de reparaţie la sfânta biserică cheltuielile fiind suportate de către Muzeul Bănăţean în acelaşi sfântul locaş fiind declarat monument istoric.

Alte lucrări au fost efectuate în anii 1983 şi 2005, când a fost înlocuit acoperişul şi reparată tencuiala exterioară.

Biserica din cărămidă

Biserica nouă a fost zidită în anul 1925 în timpul episcopului de Caransebeş Iosif Traian Badescu şi a protopopului de Buziaş, Ioan Gheţia. Biserica a fost construită prin strădania şi cheltuiala atât a credincioşilor din Căpăt dar şi cu ajutorul Prefecturii Judeţului Timiş-Torontal. În acea perioadă parohia a avut ca păstor pe preotul Iosif Ternovits. Pictura a fost executată în anul 1940 de pictorul academician Ioan Băleanu din Caransebeş.

Biserica s-a sfinţit în acelaşi an de către Preasfinţitul Dr. Nicolae Popovici.

În anul 1997 biserica a fost reparată în exterior fiind tencuită din nou.